Tiesitkö että lain mukaan yksityistä pysäköintivalvontamaksua ei tarvitse maksaa!
Lue lisää: Älä maksa yksityistä sakkoa!

sunnuntaina, maaliskuuta 27, 2016

Vuokralaisen voi valita myös lain tarkoittamin syrjivin perustein

Monet yksityiset ihmiset omistavat sijoitusasuntoja joita halutaan vuokrata luotettaville ja maksukykyisille asukkaille. Luotettavan ja maksukykyisen asukkaan löytäminen on vaikeaa ja erehtyminen voi johtaa mittaviin tappioihin.

Vuokralaisesta voi tarkistaa joitakin asioita, kuten luottotiedot, tulotiedot, mahdollisen työpaikan tai opiskelupaikan. Pääsääntöisesti yksityisen vuokranantajan tekemä valinta pohjautuu yleiseen syntyneeseen käsitykseen vuokralaisesta sekä vuokranantajan omiin kokemuksiin, ajatuksiin ja vaatimuksiin.

Vuokralaisen syrjiminen sukupuolen, uskonnon tai etnisen taustan perusteella on kielletty yhdenvertaisuuslaissa. Vuokrausilmoitus jossa edellytetään että vuokralainen on ”kantasuomalainen” tai esimerkiksi ”kantaväestöön kuuluva” ovat lainvastaisia syrjinnän perusteella. Käytännössä asunnon vuokraaja voi kuitenkin vapaasti valita vuokralaisen käytti hän omassa mielessään mitä perusteluita tai vaatimuksia tahansa. Hänen ei tarvitse perustella kenellekään valintapäätöstään. Ainoa ongelma on, että julkisesti hän ei voi asiasta kertoa, ei vuokrailmoituksessa eikä näytön tai sopimuksen tekemisen aikana tai jälkeen.

Olisi yhteiskunnallisesti ja yksilöiden kannalta paljon järkevämpää että vuokranantaja saisi tarkoin perustella vaatimukset asunnon vuokraamisesta, oli perusteet sitten mitkä tahansa. Vuokranantaja tietää tarkalleen ketä etsii vuokralaiseksi, joten on aivan turhaa ajanhukkaa niin vuokranantajan kuin mahdollisen vuokralaisenkin osalta hakea tai näyttää asuntoa jota ei hakijalle koskaan tulla vuokraamaan.

Se että syrjintä itsessään on kiellettyä, kuten tuleekin olla, voisi miettiä onko se kaikissa tapauksissa tarkoituksenmukaista tai edes oikeasti syrjintää. Vuokranantajalla on oikeus valita vuokralaisensa sen kokemuksen , elämänkatsomuksellisen ja muun informaation perusteella joka on käytettävissä. Jos vuokranantaja haluaa vuokralaiseksi kantasuomalaisen nuoren parin, niin miksi häntä lainsäädännöllisesti yritetään pakottaa syrjinnän uhan takia valitsemaan tilalle pakolaisperhe?

Miksi yksityisiä ihmisiä yritetään ylipäätänsä lainsäädännöllisesti pakottaa itselleen haitallisiin sopimuksiin ainoastaan sen takia että vuokranantaja ei saisi valita vuokralaista etnisin perustein?

Positiivinen syrjintä, eli menettely jossa tiettyä vähemmistöryhmää pitää suosia, johtaa käytännössä vain toisen ryhmän syrjintään. Pitäisikö asunto vuokrata vain varmuuden vuoksi sellaiselle taholle joka nauttii erityistä lainsuojaa etnisen taustansa takia ettei syyllisty rikokseen?

Vaikka vuokranantajan vuokralaisvalinta pohjautuisikin lain tarkoittamaan etniseen syrjintään on valinta kuitenkin moraalisesti ja eettisesti täysin oikein, koska se perustuu asunnon omistajan oikeuteen päättää itse omistamansa huoneiston käytöstä niiden periaatteiden mukaisesti joilla hän asunnon haluaa vuokrata.

oikeusjakohtuus.blogspot.com

Lue myös:
Vuokrasopimuksen lyhyt oppimäärä
Taloyhtiöiden lunastuspykälät tekevät rasismista ja etnisestä syrjinnästä laillista
Oikeus päästä asuntooni

Kotirauhan suojaa rikotaan räikeästi opiskelija-asuntoloissa

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kyllähän se näin on. Itselläni on kolme sijoitusasuntoa jotka ovat vuokralla. Päätän tasan tarkkaan itse kenet asuntoon otan vuokralaiseksi. Päätös perustaa faktoihin ja omaan tuntemukseen. Jos joku ehdokas ei miellytä,oli syy mikä tahansa, en vuokraa asuntoa hänelle. Piste.

Anonyymi kirjoitti...

Yksityisellä asunnonvuokraajalla ei useinkaan ole kovin monta asuntoa vuokrattavanaan. Melko yleistä lienee se, että vuokrattavana on vuokranantajan oma asunto esimerkiksi ulkomaankomennuksen ajaksi. On kohtuutonta vaatia, että yksityishenkilön täytyisi tässä tilanteessa huomioida mitään muuta kuin oma intressinsä vuokralaista valitessaan. Isojen vuokranantajien kohdalla tilanne on toki toinen.
Syrjintää tai ei, täytyy myös muistaa, että tässä tilanteessa vaille asuntoa jääneet KAIKKI muut halukkaat vuokralaiset kuitenkin hyötyvät tilanteesta, sillä yksi halukas vuokralainen on tämän jälkeen poissa vuokramarkkinoilta.

Mara kirjoitti...

Tässäpä tositarina. Isäni kuoltua perin hänen asunnon. Laitoin sen vuokralle. Vuokralais tarjokkaita oli paljon. OLi somaliperhettä, venäläistä perhettä ja suomalaista perhettä. En halua asuntoon ryssiä enkä ählämejä, joten valitsin suomalaisen perheen. Kuukausi sen jälkeen poliisista soitettiin ja kerrottiin että somaliperhe oli sosiaaliviraston avustuksella tehnyt tutkintapyynnön minusta, koska olin syrjinyt heitä etnisesti. Olivat tarkistaneet veroviraston päätteeltä että heillä oli suuremmat tulot kuin valitsemallani perheellä. Mitä sitten? En suostunut poliisille sanomaan muuta kuin että valitsin perheen "kokonaisarvion" perusteella. Se mitkä ne perusteet ovat eivät kuulu kenellekään, ei edes poliisille. Asia jäi siihen, näytön puutteen takia syyttämättä jättämispäätös. Mitä jos olisin mennyt sanomaan että en kai mä sinne mitään matuja ota asumaan?

Summa summarum, minä valitsen omilla perusteilla kenet otan kämppääni vuokralle. Jos perusteet on raisistiset tai syrjivät, se on minun asiani ja jonkun toisen mielipide. Minä valitsen vuokralaisen asuntooni juuri niillä perusteilla joilla halua.

Jaakko Fagerlund kirjoitti...

Olivat tarkistaneet veroviraston päätteeltä että heillä oli suuremmat tulot kuin valitsemallani perheellä. Mitä sitten?

Juuri näin, ei niillä tuloilla väliä kunhan ovat riittävät. Vai olisiko pitänyt syyttää köyhien syrjinnästä muuten? ;)

Anonyymi kirjoitti...

"...että valitsin perheen "kokonaisarvion" perusteella."

Voisikohan jo vuokrailmoituksessa todeta nimenomaisesti, että 'asunto vuokrataan subjektiivisen kokonaisarvion perusteella sopivimmalle hakijalle'...

Anonyymi kirjoitti...

Sama pätee tietenkin mm. työntekijää rekrytoidessa. Ei tarvitse palkata nuorta naista, sivaria, kunnan töissä ollutta tai sellaista, jonka naama vituttaa, kunhan sitä ei vaan myönnä.